کاوشهای فصلی و ناتمام نهاوند
«فصل ناتمام کاوش در تاریخ نهاوند» گزارشی به قلم معصومه کمالوند است که به بررسی برخی از آثار تاریخی نهاوند پرداخته و در صفحه 7 روزنامه همدان پیام شماره 2199 به تاریخ 4 آبانماه 1393 منتشر شده است.
از سال 1322 که در جریان یک خاکبرداری توسط یکی از اهالی محله دوخواهران نهاوند، کتیبهای به خط و زبان یونانی کاملاً اتفاقی کشف شد، حدود 71 سال میگذرد؛ کتیبهای که از معبدی به نام لائودیسه و دورهای در حدود دو هزار و 400 سال پیش سلوکی خبر میداد و پس از آن نیز کاوشهایی که از سال 1325 یعنی سه سال بعد از کشف این نشانهها، آغاز شد.
در نهایت اواخر کار در فصل سوم، هیأت کاوش به نتایجی رسیده بود که اتمام مهلت مجوز کاوش و البته اعتبارات این کاوشها را ناتمام گذاشت این گمانهزنیها تا سال 91 ادامه داشت و در آستانه فصل چهارم بود که اتمام اعتبارات و دست خالی مسئولان، مانع ادامه کاوشها شد.
گفته از 100 میلیون اعتبار برای ادامه این کاوشها و چراغ سبزهای مسئولان و متولیان برای ادامه این کاوشها ، خبر میدهد. اما اخیراً مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان از کمبود اعتبارات گفته و اینکه ازکار کاوش برای لائودیسه تا سال آینده خبری نیست.
حالا لائودیسه باید تا سال اعتباری آینده، پشت چراغ قرمز اعتبارات برای کشف بماند.
از طرفی هم مردم این منطقه که در این بافت فرسوده زندگی میکنند هم باید آینده نامعلوم ساختوساز را در محله خود انتظار بکشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اعلام اینکه این کاوشها برای کشف معبد لائودیسه ناتمام است، میگوید: به دلیل کاوشهای مختلف در استان و البته در مقابل کمبود اعتبارات، هزینهها را در این مکانهای تاریخی تقسیم کنیم.
امنیت، اشیای تاریخی را به موزه نهاوند برمیگرداند
ریحان سروشمقدم همچنین در خصوص بازگشت اشیای تاریخی مکشوف از نهاوند را به موزه تاریخ این شهر، شرایط این موزه را فعلاً مطابق با استانداردهای جهانی ندانسته است و اینکه یکی از مشکلات عمده این موزه بحث امنیتی و حفاظتی آن است که در صورت رفع آن، اشیا را به موزه باز خواهند گرداند.
نجات تپه گیان دست به دامان شورای شهر و مردم
تپه باستانی گیان که در حال حاضر محافظت از آن تنها به یک حصاری محدود شده، در حوزه گردشگری جدای از موضوع وجودی این تپه، برنامه و اقدام خاصی برای جذب گردشگر انجام نشده است.
1931 پروفسور «مان کریشمن وژرژ کنتنو» به نمایندگی از طرف موزه لوور در تپه گیان اقدام به حفاری کرد که در عمق 19 متری از سطح تپه به خاک بکر رسیده ودر نتیجه پنج طبقه استقراری از تمدن قدیم نمایان شد.
طبقه پنجم به ضخامت 10متر قدیمیترین طبقه استقراری آثار آن معرف دوران کالکولتیک و دوره مس و هزاره پنجم قبل از میلاد است. بافت معماری تازهای که سال 1390 در گیان به دست آمده، از نظر چیدمان خشتها و الگوهای معماری شبیه به معماری خشتی رایج در عصر آهن 3 (900 سال قبل از میلاد تا 600 سال قبل از میلاد) است که نمونههایی از آن در نوشیجان تپه و گودین تپه، بازشناسی شده است.
به گفته پرویز ملکزاده باستانشناس و سرپرست تیم گمانهزنی و تعیین حریم تپه گیان، حفاری گیان برای مدت پنج فصل یا یک دوره پنج ساله طراحی شده که تاکنون دو فصل از آن اجرا شده و تاکنون علاوه بر سازه خشتی یاد شده، سفالینههایی کشف شده که از نظر سبک مشابه ظروف سفالی آشوری است و این یافتهها، کاوشگران را به پیشفرضهایمان در مورد شناخت عصر آهن 3 در گیان نزدیکتر کرده است.
تپه گیان نهاوند که در سال 1310 به شماره 36 در فهرست آثار ملی ثبت شده که در فصل دوم خود مانده است.
سروشمقدم مدیرکل میراث فرهنگی استان از تأسف برای ناشناخته ماندن این تپه و موقعیت آن میگوید که بخش بزرگی از اشیای آن در زمان کشف از کشور خارج شد و میخواهند با تعامل با مردم و کمک شورای شهر گیان، این تپه را حفظ کنند.
پینوشت: لینک مطلب در روزنامه همدان پیام، لینک مطلب در خبرگزاری ایرنا